Γιαχανάς: Προϊόντα Ελαιούχων Σπόρων με Ψυχρή Έκθλιψη από την Ορεστιάδα

Το πιεστήριο ελαιούχων σπόρων ψυχρής έκθλιψης «Γιαχανάς» δημιουργήθηκε το 2014 από τον Τάσο Παπαδόπουλο στην Ορεστιάδα και πήρε το όνομά του από τον «γιαχανά», τον παραδοσιακό μύλο με τις μεγάλες μυλόπετρες που τα παλιά χρόνια βρισκόταν σε κάθε χωριό της περιοχής. Σήμερα, η εβρίτικη εταιρεία διαθέτει στην αγορά πάνω από 30 κωδικούς, με πρωταγωνιστές τα έλαια, από ηλιέλαιο, κολοκυθέλαιο, καρυδέλαιο, ηλιανθέλαιο, αμυγδαλέλαιο, σησαμέλαιο μέχρι λινέλαιο, κανναβέλαιο, κανναβουρέλαιο, έλαιο γαϊδουράγκαθου και μείγμα ελαίων.

Από ηλιέλαιο και κολοκυθέλαιο μέχρι έλαιο γαϊδουράγκαθου, πάστες και σκόνες ελαιούχων σπόρων η εταιρεία Γιαχανάς διαθέτει 30 κωδικούς στην αγορά.

Αξιοποιεί την πλούσια αγροτική παραγωγή της θρακικής γης, δημιουργώντας προϊόντα από ελαιούχους σπόρους, τα οποία μέσω της μεθόδου της ψυχρής έκθλιψης διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά του καρπού.

Στην προϊοντική της γκάμα έχει επίσης πάστες κολοκυθόσπορου, αμυγδάλου, φουντουκιού, φυστικοβούτυρο και ταχίνι, αλλά και σκόνες αμυγδάλου, σησαμιού, πρωτεΐνη κολοκυθόσπορου, σκόνη καρυδιού, ενέργεια ηλίανθου, σκόνη κάνναβης, λιναρόσπορου, φιστικιού και γαϊδουράγκαθου. Επίσης, διαθέτει ροφήματα ηλίανθου, κάνναβης, κανναβουριού, κολοκυθιού, λιναρόσπορου, σουσαμιού, αμυγδάλου, φυστικιού και γαϊδουράγκαθου. Η εταιρεία «Γιαχανάς» συνεργάζεται για την προμήθεια της πρώτης ύλης με παραγωγούς κυρίως από τη Θράκη και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή της καλύτερης ποιότητας. Μάλιστα, όπως εξηγεί ο Τάσος Παπαδόπουλος, η διαλογή των σπόρων γίνεται προσεκτικά, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία και η ποιότητα των προϊόντων της εταιρείας.

«Παράγουμε παραδοσιακά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας με τη σύγχρονη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες και με ευεργετικές ιδιότητες» λέει στη Voria ο Τάσος Παπαδόπουλος.

Η «Γιαχανάς» έχει αρχίσει να δικτυώνεται ανά την Ελλάδα, με μεγαλύτερη παρουσία στην Αθήνα, ενώ είναι έτοιμη να στρέψει το βλέμμα της και στο εξωτερικό. Ήδη ο ιδρυτής της έχει επαφές με Γερμανία και Ολλανδία, προκειμένου να τοποθετήσει και στα ράφια ξένων αγορών τα προϊόντα του.

Πηγή: https://mail.voria.gr/article/giachanas-proionta-eleouchon-sporon-me-psichri-ekthlipsi-apo-tin-orestiada